Yamaha CS1x – CS2x

De Yamaha CS1x en z’n opvolger CS2x zijn nou typische ‘house’ synths. Het zijn zogenoemde analoge emulators, digitale synthesizers die analoog gedrag nabootsen. Op een moment is daar de term VA voor Virtueel Analoog aan ontleend.

De geluiden worden voortgebracht middels gesamplede waveforms waarmee je dan met de filters en effecten deze geheel naar eigen zin kan vormen, modeling genoemd. Met het oog op elektronische dance muziek, maakt het de producent bijzonder makkelijk om vlot een (voor nu) typische 90’s lead, pad of bass te maken. Dit ding was dan ook erg populair onder de techno, acid, elektro en natuurlijk gabberbouwers van destijds, en zeker als je de CS2x aansluit en je scrolled door de presets kom je vlot bekende sounds tegen.

Het leuke van deze machines is het gebruik van scenes. Bekijkend dat een preset kan worden opgebouwd uit een paar layers van waveforms die je per stuk kan tweaken, kun je per preset, 4 variaties opslaan als een scene. Deze scenes hebben het voordeel dat ze naadloos de ene sound van de andere overnemen. Het wisselen van een preset wil nog wel eens gepaard gaan met een kleine vertraging om de waveforms te laden. Met de scenes heb je dat niet.

De menu’s zijn ook vrij typerend voor dit model behoorlijk uitgebreid en makkelijk bereikbaar. Waar veel VA’s op een moment overstapten naar een minimale onboard besturing, met diengevolge shitload aan menudiving, vind je hier alle belangrijke functies onder de knoppen. Een rotary laat je een regel kiezen, waar je middels op/neer toetsen 10 functies kan bedienen. De sturing is dan wel even wennen met de +/- bediening waar de analoge rakkers doorgaans met draaiknoppen werken, vindt je deze echter alleen voor de filtersturing. De CS2 heeft tov de CS1 dan 2 draaiknopjes extra in de vorm van een delay en een hi en low cutoff ipv een enkele cutoff bij de 1. Dat maakt het voor een onwetend publiek wel leuker om je synthmagic te boasten.

De machines zijn om vlot te beginnen dus al vrij ideaal met een hele leuke set presets met basses, leads, pads, jabs en de heerlijke XG instrumenten (De Yamaha variant van Midi zeg maar) maar onder de motor is dit ding toch behoorlijk een stuk krachtiger dan je zou denken. Dat is dan wel waar je moeite moet doen om de machine te leren kennen. Gij die mij kent weet dat ik daar lui in dus raad ik al vlot een van de editors aan die voor deze jongens bestaan. Elke functie is dan op de PC instelbaar en via midi door te sturen. Tune’mUp is ook meteen een librarian waar je de user presets kan laden en backuppen.

Onderstaand zoals gewend vind je de software die ik voor deze machines heb kunnen vinden. Let wel op dat veel van deze software niet of nauwelijks draaien op nieuwere windows en 64bit (dikke reden waarom ik zo lang mogelijk WIN7 blijf draaien) maar probeer het maar uit.

Veel van de CS1x presets zijn ook bruikbaar voor de CS2x hoewel er wat verschil tussen de engines van de 2 machines zit. Een medestrijder heeft echter de tijd een keer genomen om alle third party presets van de CS1x te converteren dat ze ook echt beestig klinken op de CS2x, hulde aan KosMix wat dat betreft.

Tevens de load aan gevonden patches zijn bijgevoegd (meeste zijn SYX formaat dus met Bome is het simpel laden en pompen, handleidingen en de moeilijker te vinden Blue Book (met de software disks!) en de Silver Book voor de CS2x plankgas gevuld met de tips en tricks om deze machines max te kunnen benutten. Veel plezier ermee 😉

CS1x-Manual
CS1x-BlueBook+Disks
CS1x Editors.zip
CS1x Presets

CS2x-Manual
CS2x-SilverBook
CS2x Tune’em up v1.0
CS2x Presets

XGP166