Yamaha AN1x

Yamaha maakte in de 90’s een leuk aantal techno gerelateerde synthesizers. Deze AN1x is daar het topmodel van. Een combinatie van een digital modelling en analog waveform synthesizing, waarvan deels de techniek is opgenomen die is toegepast op het broertje CS1x, zijn de mogelijkheden enorm. Helaas moest deze krachtpatser opboxen tegen de later uitgebrachte JP8000 van Roland, die behoorlijk prat ging op hun SuperSaw en de sound die Roland wereldberoemd maakte, Juno Alpha preset Hoover, leek de AN1x nogal bleekjes tov deze. De sturing van de synth oogt ook niet zo heel uitnodigend, maar geloof mij, dat went heul snel.

Als wapen in deze ‘oorlog’, gaf Yamaha op een moment de London soundset vrij, een set presets die behoorlijk veel uit de AN1x vrijgaf en je snel kon merken dat deze toch wel wat meer in zijn mars had dan de JP en is men later en achteraf toch overtuigd geraakt dat deze AN1x toch wel een behoorlijk brute machine kan zijn en vandaag de dag nog wordt gebruikt in EDM producties, en getuige de enorme hoeveelheid presets die zijn verspreid waar uiteraard een aantal zeer overtuigende hoover-sounds tussen zitten, heb je kans dat je als bezitten van zowel deze als de JP, de laatste het keurig zal doen als diffuser zo tegen de wand op.

AN1x owners manual

AN1x service manual

AN1X editor collection – Een collectie AN1x editors waaronder de officiele AN1XEDIT van Yamaha, de VSTplugin (ongetest) en een aantal random preset generators.

AN1X Patches – Een mega collectie aan presets, niet helemaal op volgorde of gesorteerd maar wel heul uitgebreid! Zo vind je zeker de bekende London presets, patches van JM Jarre, TekLab en uiteraard JayB. Formaten zijn voornamelijk MID en AN1, de laatste zijn toe te passen middels AN1XEDIT.