Synth Modules

Modules zijn synths zonder keyboard en niet altijd geschikt om in een rack te hangen. Er zijn soms rackoren te vinden voor een aantal van deze, maar soms en zelfs vaak werkt het lekkerder als ze voor je op de tafel staan. Verticaal tunen en tweaken heeft zijn nadelen:

Access Virus B
Akai Rhythm Wolf (Zo’n beetje de meest gehate synth ooit gemaakt. But I like this m#therf*cker)
Alesis SR16
Behringer TD8
Behringer TD9
Behringer WASP
Dave Smith Mopho
E-Mu XL-7 Command Station (Eigenlijk aangekocht om het programmeren van de E-Mu rackunits makkelijker te maken, ik ben absoluut geen liefhebber van menu-diving en trutten met de matrix enzo, ben daar nogal lui aangelegd. Maar tegelijk is dit wel een kickass groovebox!)
Jomox M-Base11
M-Audio V-Machine (Dit is eigenlijk meer een apparaat wat dat VST’s draait. Ik heb deze toen gebruikt om de alom bekende RaveGeneratorVST pc-loos te gebruiken en dat werkte redelijk goed! Ligt meer voor de sier nu.)
Quasimidi Rave-O-Lution 309
Roland TR-8

Voor de meeste hiergenoemde synths heb ik massa’s software verzameld, zoals editors, (factory)presets en patches, expansions en/of een diversiteit aan files en tools. In de loop van de tijd zal ik ze op deze site zetten voor ieder te downloaden. Mocht je wat zoeken of vragen hebben, stel ze gerust.

Ook zijn er voor veel synths firmware upgrades mogelijk in de vorm van een chip, zoals bijvoorbeeld de Novation SB, A en D-station, en zijn redelijk eenvoudig te verwisselen zodra je de synth hebt geopend. In een aantal gevallen echter zal dit wat minder eenvoudig zijn, bijvoorbeeld een aantal versies van de Korg Prophecy (want geloof mij, die V2.0 wil je er echt in hebben), waarbij de chips op het board zijn gesoldeerd. Om deze te vervangen kan het wel eens een dappere onderneming worden, zeker als je niet al teveel ervaring hebt met electronica en je soldeerskills niet helemaal on point zijn.

In dat laatste geval ben ik bereid om je te helpen deze upgrades te installeren, kan je er meteen onderhoud op laten verrichten, zeker als de machines wat ouder worden, kan het geen kwaad om ze goed na te laten kijken en liefst de gebruikelijke remplace van de condensatoren uit laten voeren. Het verdient in dat geval alle aanbeveling om de machines langs te brengen, ik heb geen enkel vertrouwen in wat voor postagentschap dan ook. In sommige gevallen is het klaar-terwijl-u-wacht, anders wordt het droppen en dan asap weer afhalen.