Studio bouwen? Hoe dan!!

Aangezien Kryss op het punt staat een studio te gaan bouwen, en dat natuurlijk eigenwijs op eigen houtje, maar met de tips, trucs en wijsheid van bestaande studio’s en technici in het achterhoofd, zal er op deze pagina’s een knowledge base worden aangelegd. De vooruitgang van de bouw, de plannen en als het uitkomt zal er zo mogelijk wat theorie worden uitgelegd.

Het plan van deze studio is als volgt. In de nieuwsberichten was al reeds een concept plattegrond te vinden van wat uiteindelijk de studio kan worden, hieronder een beschrijving van dat plan.

De studio wordt gebouwd op de begane grond van een pand waar meerdere huurders en buren aanwezig zijn. De betreffende ruimte was ooit als een opslagruimte/magazijn/werkplaats en is er reeds enige isolatie in de plafonds aangebracht. Aan de ene zijde van de muur vinden we de enkelsteens muur van het naastgelegen perceel, vervolgens een muur met daarachter een ruimte die er zeer en hoogstwaarschijnlijk bij wordt gehuurd en uitstekend kan dienen als controlroom en productie ruimte, vervolgens komen we een binnenmuur tegen die deels aansluit op een gang en deels tegen de ruimte van de buren. Boven hebben we dan de 1e etage die is volgezet met kantoren.

De bovenburen zal het minst lastige zijn om isoleren. Daar zit al een stevig gipsplafond in, en zeer waarschijnlijk volgepropt met isolatiewol. Het enige wat hier nog even gedaan moet worden is alle openingen klein en groot af te dichten. Daaronder is het streven om een welvend plafond onder te hangen met als enige doel om staande golven en vroege reflectie tegen te gaan.
De stenen wand van naastgelegen perceel laten we in eerste instantie ook ongemoeid. De kans zal daar groter zijn dat er overlast naar de studio kan plaatsvinden, als dit voor gaat komen, betekend dit wederom isoleren opdat er geen geluid van buiten naar binnen kan komen.
De muur naar de controlroom zal dezelfde behandeling krijgen als bovenstaande. Op ongeveer een meter uit deze muur staan echter 3 stalen H-balken die daar enigzins volstrekt in de weg staan. Hier kan worden gekozen, als het geluid van de studio te luid overslaat, een voorzetwand te plaatsen tussen de balken. Dat geeft een flinke isolerende laag tussen studio en mixhok. Voordeel is dat er meteen een prachtig stukje opslagplaats gerealiseerd wordt en er een hoek kan komen om de tech neer te zetten. Zoals de computers en voedingen van mixer die door de ventilatoren wat herrie kunnen geven. Het is ook meteen een kabel-hok en patchkast, waar de apparatuur aan elkaar wordt verbonden zonder dat de beide ruimtes vol komen te hangen met snoeren en dergelijke.
De laatste wand is de wand naar de buren, hier wordt gedacht om een extra wand neer te zetten. Deze isoleert ook meteen de geluiden naar de controlroom en vormt een mooie route naar de nooduitgang. Zo hoeft er niemand die niks te zoeken heeft in de studio’s er naar binnen.

Een wand is nog niet omschreven, de wand vanaf de buitenzijde. Hier hoeven we ook niet naar te kijken. Vanaf de buitengevel wordt op een meter of 5 een wand neergezet met daartussen ook weer een aantal binnenwanden. Hier komen kantoren en een praktijkruimte en leveren op deze wijze ook weer isolatie. Al met al een pittig project.

Dus tot zover het idee hoe de zaak ervoor staat. Nu is het dus een kwestie van uitzoeken met welke materialen en bouwwijze de wanden moeten worden aangebracht.

Hiervoor wordt nu dus onderzoek gedaan. Er is al een lijst gevonden met welke materialen er wel of juist niet geschikt zijn om geluid te isoleren en daar zitten wel een paar opgetrokken wenkbrouw items tussen. Dus als je dacht iets te weten, best kans van niet!

Wordt vervolgd!