MOTU PCI-424

De Motu PCI-424 interface is, zoals met veel in Studio Kryss, iets ouder dan gemiddeld. Dit systeem is ook alweer enige jaren uit de gratie en wordt door MOTU niet meer ondersteund. Dat is jammer, want dit is een ‘thing of beauty’!

Toen dit systeem destijds uit werd gebracht heeft het jarenlang in de top van populaire en professionele interfaces gestaan. Vrij logisch, de mogelijkheden en aantallen aansluitingen op 1 enkele interface was enorm ten opzichte van de gemiddelde 8IO’s per unit, USB of Firewire.Dit systeem, wat gebruikt maakt van een insteek kaart in PCI of PCIe vorm, waar tot 4 MOTU units op kan worden aangesloten, met een max van 24 IO’s per unit! Tel dat op en je kan 96(!) IO’s, dus ja, 96 inputs én 96 outputs kwijt op 1 interfacekaart! Dus niks geen combineren van interfaces, ASIOtrucjes en weet ik veel wat niet meer wat ook allemaal flink inslaat in de latency.

MOTU was ook in het gebruik redelijk wat vooruitstrevend. De software bij deze kaart bevat een CueMix app waar elke IO als mixkanaal binnenkomt en kan worden geconfigureerd. Daar er verschillende types units op kan worden aangesloten, kan het zwikkie evengoed naadloos met elkaar samenwerken, clocken worden perfect gesynced en de stabiliteit is geweldig! Om een soortgelijk systeem tegenwoordig in huis te willen halen, ben je net zoveel kwijt als wat dit juweel in de glorietijd ook heeft gekost.

Zoals verteld is de ondersteuning door MOTU gestopt, ten tijden van dit schrijven waren de drivers nog wel beschikbaar. Hoe lang dat nog is, weten we niet dus ik neem de vrijheid om de gevonden software op te slaan en op deze website ter download aan te bieden.

De modellen die voor de MOTU PCI-424 interface geschikt zijn, te herkennen aan een firewire poort achterop de machine maar met de naam AUDIO WIRE. Let hier verdomd goed op, het is dus GEEN FIREWIRE. Sluit een Firewire machine aan op de interface, dan kan het wel eens vervelende gevolgen hebben voor een of beide machines!
Dit zijn:
2408 (24 IO, waarvan 8IO unbalanced RCA connectors onboard te switchen met 1 van de 3 paar ADAT) bitrate tot 48kHZ 16 bit
2408 Mark II (24 IO waarvan 8IO balanced TRS connectors onboard te switchen met 1 van de 3 paar ADAT) bitrate tot 48kHZ 24 bit
2408 Mark III (24 IO waarvan 8IO balanced TRS connectors onboard te switchen met 1 van de 3 paar ADAT) bitrate tot 96kHZ 24 bit
24IO (24 IO balanced TRS connectors bitrate tot 96kHZ 24 bit
HD192 (12 IO balanced XLR connectors bitrate tot 192kHz 1 paar AES-EBU digital IO

Geen van de interface is voorzien van phantom (48V) ten behoeve van voeding voor microfoons. Het zijn dus feitelijk weinig meer dan converters. Om toch direct analoge mic signalen digitaal de pc in te krijgen kan er voor de 2408 machines gebruik worden gemaakt van AD converters. Machines die analoge signalen omzetten naar ADAT en deze aan te sluiten via optische kabels a-la SP/DIF. Populair zijn de Behringer ADA8000 of de nieuwere ADA8200. Daarnaast heeft bijna elke andere interface bouwer AD converters in het assortiment. De Korg AD800 staan bvb ook in de Studio, evenals een stel Focusrite Octopre, allen met 8 in- en/of uitgangen.
andere voorbeelden zijn:
ART TubeOpto 8
RME Octamic
Presonus DigiMax8
Arturia AudioFuse 8pre
Audient ASP800

Wanneer je kiest voor een 24IO of de HD192 dan kun je de machine elke preamp voeren naar smaak en gelegenheid. In Studio Kryss worden de vele IO’s gebruikt om de in- en outputs van de 32+24 kanaals analoge mixer van en naar de DAW te brengen. De mixtafel is voorzien van prachtige pre-amps en phantom op elke ingang. Daar er 96 ingangen mogelijk zijn, blijven er ook voldoende over om opnames direct door de DAW te laten opnemen en hier volledig digitaal te werken. Naast de mixer worden er later gemotoriseerde fader controllers toegevoegd aan het arsenaal.

MOTU Audio Installer (66814).zip
MOTU Audio Installer 1.6 (73220).pkg

PCI-424_User_Guide_Win
MOTU-Katalog