Wie had dat gedacht! Binnen onafzienbare tijd zal er geheel onverwacht toch de opening zijn van een gloednieuwe geluidstudio in Zaandam.

Maar niet zomaar een studio! Dit wordt geen commerciële studio in de traditionele zin.

Bij de meeste muziekstudio’s huur je per uur, vaak een redelijk bedrag waar al dan niet ook de engineer inbegrepen zit. Dit betekend voor de bands die een recording doen van een demo of tracks voor een plaat pittig moeten doorspelen waarbij het meeste werk toch wel ‘thuis’ moet plaatsvinden. Dit wordt overigens ook mogelijk voor deze studio, met tevens de mogelijkheid om deze te gebruiken als stageplaats of training gelegenheid bij opleidingen.

Maar de nadruk en het doel van deze studio is van leukere aard! Er is een groep mensen die vallen onder de (vind ik persoonlijk) wat respectloze noemer ‘verstandelijk gehandicapten’. Mensen met een diagnose in de trant van autisme spectrum, adhd, borderline, down, rett etc. etc. Deze groep mensen die doorgaans weinig in het openbare leven te vinden zijn, beschermt wonend soms op zichzelf soms in een (semi) besloten gemeenschap vinden het doorgaans erg moeilijk, zo niet onmogelijk om met dergelijke tijdsdruk in combinatie met de kosten te kunnen werken. Ook voor de engineer zelf kan het ook erg lastig zijn en hierdoor vaak niet met deze mensen kan, wil of durft te werken.

Voor die mensen wordt deze studio gebouwd. Begane grond, dus ook goed begaanbaar voor de minder mobiele muzikanten, gelegen op een niet al te drukke locatie wordt deze ruimte met een totale oppervlakte van ongeveer 170m² is het goed mogelijk om een ruimte te bouwen waar ontzettend leuk muziek kan worden gemaakt, opgenomen, gemixed en wellicht een productie worden gemaakt waar roem en faam mee wordt verworven!
Want eerlijk is eerlijk, er zitten lui tussen die zo ongelooflijk mooie muziek kunnen maken, zoals Wendy, ze praat amper en is ontzettend verlegen maar zodra ze begint te zingen, dan lijkt een incarnatie van Amy Winehouse! En dan heb je nog Paul, een jonge snuiter van net 16, ADHD met een autisme van het een of ander. Grote problemen met school en op straat gehad, kon nergens meekomen, niet begrepen en depressief kwam hij in aanraking met een drumstel. Nou, geen ‘m een deuntje en hij rammelt er een prachtset uit en zou dolgraag een keer met een bandje een nummer willen opnemen, maar omdat ie wel eens kan ontploffen en niet altijd de aandacht erbij kan houden is het niet eenvoudig om dat in een studio voor elkaar te krijgen.

En zo zijn er tal van prachtige zielen die niet begrepen worden tot het vuur van leven wordt aangewakkerd door de macht en kracht van de muziek, dan kan het voorkomen dat er wordt gezongen alsof er vanuit een hogere dimensie aan ons stervelingen wordt uitgelegd dat we echt nog nergens wat van snappen en moeten leren luisteren naar stemmen die we niet willen begrijpen en dus wegmoffelen. Overigens ook echt een typisch menselijke eigenschap, niet iets om trots op te zijn. En ook daarom deze studio, niks geen uurtarieven of strakke planning. Als er een hele dag en nacht nodig is om een track te maken, dan doen we dat! Afhankelijk van de omstandigheden is het streven om hooguit onkosten te vergoeden zoals eten, drinken en schoonmaak. Mocht de productie toch om professionele aandacht vragen, dan zal er de gage van deze specialist worden afgesproken.

Momenteel is er al reeds een krabbel onder het huurcontract getekend, de sleutels worden eind april overhandigd waarna serieus kan worden begonnen met het engineeren en plannen van de constructie. Voor de vorm is er al een kleine concept tekening gemaakt met een impressie hoe het eruit zou kunnen komen te zien!

Ondertussen is dat plan al enigszins al onderuit gehaald, want als je een echte studio wilt bouwen, zul je toch moeten proberen om weinig mogelijk haakse hoeken te hebben. Dit nu wetende zijn we meteen op de hoogte dat het met het bouwen van deze studio er een enorme hoeveelheid kennis en kunde wordt vergaart. Dat zou wel eens nuttig kunnen zijn, gezien de studio zeer en hoogst waarschijnlijk geen tot weinig geld gaat opleveren.

Om de studio toch betaalbaar te kunnen houden, wordt er enige commercie met de studie gedreven. Op dagen en avonden wanneer er geen doelgroep aanwezig is, dan wordt de studio beschikbaar gesteld aan bands en muzikanten die opnames willen maken. Hiervoor zal een eerlijk en redelijk bedrag worden gevraagd en zal in de studio worden gestoken. Ook zal het mogelijk zijn om een deel van de studio te huren voor EDM producenten die af moeten mixen met goede afluistering of een keer gebruik willen maken van de niet geringe hoeveelheid hardware synthesizers die zijn opgesteld. Momenteel wordt er door Kryss reeds gewerkt met een MacPro waarop Reaper en MuLab draaien voor de productie en Harrison 32C-7 voor opnames, mixen en afmixen.

Afhankelijk van de besturingsystemen zal er een mogelijkheid zijn om gebruik te maken van eigen meegebrachte computers met DAW naar keuze. De gebruikte hardware in deze studio zal op elkaar zijn afgestemd, maar is niet het nieuwste van het nieuwste wat problemen met drivers kan betekenen. Kryss is een groot liefhebber van een snel en stabiel systeem, als een upgrade of update geen duidelijke verbeteringen oplevert, zal deze niet worden doorgevoerd. Dus er zullen tech draaien op oudere MacOs X en Windows versies en mogelijk niet geschikt voor de laatste OS versies.

Maar goed, dat is voor later. Eerst de tent even door de denktank trekken en opbouwen! Dat gaat al een pittige kostenplaatje met zich meebrengen. Hiervoor heeft Kryss een GoFundMe campagne opgezet waar hopelijk wat sneller geld mee wordt binnengehaald om de studio sneller te realiseren en op te bouwen!

Help mee! Deel en doneer!

GoFundMe

We’ll keep you posted!

Door productiv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.